Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Ryssligan : flyktingarna från öst och morden i Bollstanäs 1919
Isbn: 978-91-8816-818-4
Förlag: Nordic Academic Press
Kategori:
Historia
Tillgänglig sedan: januari 2016

E-bok

Ryssligan : flyktingarna från öst och morden i Bollstanäs 1919

År 1919 sprängde polisen den så kallade Ryssligan i Stockholm. Ligan hade brutalt mördat påstådda sovjetagenter och sedan vräkt liken i Norrviken vilket förstås förfärade och förbryllade allmänheten. Upphetsade debattinlägg kopplade händelserna till hotet från öst, till den ryska faran.

I Ryssligan berättar Svante Lundberg ingående om detta kriminalfall och dess gåtor: Var offren, dunkla gestalter som rörde sig i den ryska kolonin i Stockholm, verkligen bolsjeviker? Vad fick unga flyktingar att medverka i grova brott i det land där de sökt asyl? Och vem var egentligen ligans kommunisthatande ledare, kosacköversten Hadjetlaché?

Författaren gör också en politisk-historisk analys av föreställningen om den ryska faran och hur den påverkade diskussionerna kring Ryssligan. Många svenskar hade fruktat en massinvandring från öst. Det handlade enligt dem om människor som stod helt främmande för svensk kultur och västerländsk rättsuppfattning. Nu ansågs ligans dåd visa på risken för att östflyktingar skulle föra med sig politisk terror och kriminalitet in i det fredliga Sverige.


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone