Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Bara en liten vit sömntablett
Isbn: 978-91-7765-148-2
Förlag: Recito Förlag
Kategori:
Medicin & hälsa
Tillgänglig sedan: september 2017

E-bok

Bara en liten vit sömntablett

Det här är berättelsen om hur en till synes harmlös liten vit sömntablett med namnet Neurosedyn kunde missbilda 10 000-tals barn.

Boken följer Neurosedynets väg från en läkemedelsfabrik i efterkrigstidens Västtyskland fram till idag. Den skildrar mödrarnas kamp för att få behålla sina missbildade barn och barnens många gånger traumatiska uppväxt. Vi möter också makthavarna som fattade de ödesdigra besluten.
Katastrofen fick stor betydelse för framtiden. Uppmärksamheten kring Neurosedynbarnen ledde till att synen på funktionshinder förändrades. Barn som tidigare gömts undan på institution släpptes in i vanliga skolor. Och rädslan för att tragedin skulle upprepas ändrade för all tid myndigheternas syn på läkemedel och patientsäkerhet. Talidomid, som är den verksamma beståndsdelen i Neurosedyn, orsakade den värsta läkemedelskatastrofen genom tiderna. Trots det är talidomid nu återigen ett läkemedel på jakt efter nya sjukdomar att bota.

»Varmt grattis till en av de viktigaste böcker som skrivits. Den måste läsas av alla som har ett ansvar för att vi ska ha tillgång till säkra och effektiva läkemedel men också av andra som ska bedöma risker med kemikalier och
annat vi möter i vår miljö.»
Professor Barbro Westerholm, tidigare chef för socialstyrelsen

»Grattis till en fantastisk bok! Fylld med massor av intressanta, fullspäckade faktadelar och samtidigt lättläst som en roman. Mycket skickligt gjort!»
Docent Karin Paulsson, psykolog med 30 års erfarenhet av handikappforskning

»En korrekt beskrivning av vad som hände under ett par år i början av 1960-talet. Din redogörelse är skakande av många skäl bl a i din belysning av aningslösheten hos myndigheter och enskilda individer.»
Professor Rolf Zetterström, under 40 år chefredaktör för tidskriften Acta Paediatrica

Provläs (Ladda ner)
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone