Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Fällda för sexövergrepp – om rättsfall i Sverige
Isbn: 978-91-8629-382-6
Förlag: Blue Publishing
Kategori:
Juridik
Tillgänglig sedan: september 2019

E-bok

Fällda för sexövergrepp – om rättsfall i Sverige

Vad betyder det att en dom är ”ställd bortom rimligt tvivel”? Vari består egentligen ett rimligt tvivel? Och hur orimlig kan en orimlighet tillåtas vara, men ändå rymmas inom det rimligas gräns?

Under senare år har antalet anmälda sexualbrott ökat markant. Vad har det fått för konsekvenser för rättssäkerheten? I våra rättssalar döms varje år män i sexualmål där den tekniska bevisningen varit obefintlig eller undermålig och där de fällande domarna enbart utgått från en eller flera målsägandes uppgifter. Uppgifter som dessutom ofta varken har granskats eller kontrollerats.

Thérèse Juel tar här inte ställning i skuldfrågan utan vill vidga diskus­sionen till hur våra domstolar värderar de beviskrav som ställts när det gäller sexualmål. I vart och ett av de tio redovisade fallen pekar hon på orimligheter som i domstolen ansetts fullt rimliga och som därmed legat till grund för fällande domar och höga skadeståndsbelopp.


”Thérèse Juel har gjort sig känd som en engagerad och kunnig debattör i rättssäkerhetsfrågor. Hennes bok är ett angeläget inlägg i den aktuella debatten om huruvida vi har en tillfredsställande ordning för att säker­ställa att ingen blir oskyldigt dömd och för att rätta de domar där detta ändå har kommit att ske. Enligt min mening är det viktigt att dessa frågor inte enbart diskuteras av jurister.«”
Johan Munck, f d ordförande i Högsta domstolen


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone