Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Om Guldglasögonen av Giorgio Bassani
Isbn: 978-91-8023-671-3
Förlag: Modernista
Kategori:
Litteraturvetenskap
Tillgänglig sedan: december 2021

E-bok

Om Guldglasögonen av Giorgio Bassani

Nyskrivet förord av Jens Christian Brandt till Giorgio Bassanis Guldglasögonen.

Om Guldglasögonen:

Andra boken i den storslagna Romanzo di Ferrara-sviten

En ny läkare kommer till den italienska staden Ferrara i början av 1930-talet. Athos Fadigati är modern och vidsynt och lyckas snart etablera sig. Men nyhetens behag avtar när stadens borgerlighet inser att han är homosexuell och han blir öppet förnedrad av en ung älskare. Historien berättas av en judisk man, som sorgset bevittnar den utstötte läkarens fall men som också sätter det i samband med samhällets förändring under fascismen och den tilltagande antisemitismen.
Guldglasögonen från 1958 är en tragiskt klarsynt berättelse om förlorad mänsklighet i samhället under en historisk epok. Boken var Bassanis första roman, vilken inledde en klassisk svit av böcker om Ferrara, en myllrande krönika om liv, kärlek och svek i staden och dess omnejd.
I svensk översättning av Ingrid Börge.

GIORGIO BASSANI [1916-2000] var en italiensk romanförfattare och poet. Han debuterade 1944 med diktsamlingen Storie dei poveri amanti e altri versi [»Berättelser om olyckliga älskande och andra dikter«]. Första romanen var Guldglasögonen [Gli occhiali d oro, 1958]. Hans internationellt mest kända verk är romanen Den förlorade trädgården [Il giardino dei Finzi-Contini, 1962], som filmatiserades av Vittorio De Sica och vann en Oscar som Bästa icke-engelskspråkiga film 1974.

»Giorgio Bassani är ett av århundradets stora vittnen.« | The Guardian


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone