Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Garizimoff i Sankt Petersburg
Isbn: 978-91-8953-925-9
Förlag: Media 24 / Digibook
Kategori:
Romaner Memoarer & Biografier Samhälle & politik Historia Humor
Tillgänglig sedan: februari 2022

E-bok

Garizimoff i Sankt Petersburg

Alexandrovitj Garizimoff föddes i Ryssland 1782. Fadern och de tre sönerna är alla guldsmeder som driver verkstad och butik i Sankt Petersburg. Adliga med god kontakt med tsaren. Garizimoff blir inkallad till armén onsdagen den 5 mars år 1800. Logementen blev en chock. I varje logement lever 50 rekryter, trångbott, i mörker, smuts, en olidlig doft av svett och urin, dålig mat, loppor och löss. 

 

Faderns kontakt med tsaren resulterar i att han efter 6 veckor blir Major och Ansvarig för alla regementens upprustning i hela Ryssland. Soldaternas liv blir totalt förändrade, nu är de rena, välmående, välklädda och utan loppor och löss. Han gör häpnadsväckande uppdateringar, nya metoder, nya vapen, uniformer, ja det mesta blir uppdaterat. Efter 8 år avancerade han till överbefälhavare. Nu lever soldater lika gott som officerare. 

 

Ryssland invaderade Finland 1808, som då är svenskt. Garizimoff kommer i onåd hos tsaren och flyr tillsammans med general Ivan Morozov och överste Nikita Telatoff under invasionen. De utgår ifrån skärgården utanför Vasa med en flotte gjord av kantiner som tar dem ut i Bottenhavet De hinner inte lång innan de beskjuts och en av dem dödas.

Fortsättning följer i Del 2 av 3.

 

Författaren, som är en ättling till ryssen Garizimoff, i Sverige, berättar historien utifrån släkttavlan, fakta, fantasi, humor, psykologi, feminism och klurigheter.  Detta är den första av tre delar. 



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone